Hiszpania to piękny kraj o bogatej historii. Miasta takie jak Barcelona mogą poszczycić się ponad 2 tysiącletnią tradycją, a wpływy różnych kultur, m. in. arabskiej powoduje, że jest to mekka zarówno dla miłośników architektury, historii jak też dobrej kuchni. Będąc w Hiszpanii nie można nie spróbować prawdziwej Paelli! Ciepły klimat zapewnia relaks i wypoczynek zarówno dla rodzin z dziećmi, par jak i ludzi starszych.
Strefa czasowa: GMT +1.00
Klimat Hiszpanii:
Hiszpania położona jest w strefie klimatu podzwrotnikowego morskiego na wybrzeżach i kontynentalnego w głebi kraju.
Średnia miesięczna temperatura powietrza kształtuje się następująco:
- styczeń 18°C – Wyspy Kanaryjskie
- styczeń 11°C i lipiec 26°C – Baleary
- styczeń 5°C – Meseta Iberyjska
- lipiec 26°C – Nizina Andaluzyjska
- lipiec 12°C i mniej – Pireneje
Co ze sobą zabrać?
• Środek przeciw owadom • Okulary przeciwsłoneczne, filtr ochronny, kapelusz do ochrony przed słońcem
Zabytki – Stanowiska Archeologiczne:
* Altamira
* Atapuerca
* Baelo Claudia
* Los Millares
* Medina Azahara
* Morin
* Mérida
* Piramidy w Güímarze
Najważniejsze muzea:
Bilbao Fine Arts Museum
Centro de Arte Contemporaneo de Malaga
Guggenheim Bilbao Museum
Museo de Bellas Artes de Valencia
Museu d’Art Contemporani, Barcelona
Museu Nacional d’Art de Catalunya, Barcelona
Museu Picasso, Barcelona
Patio Herreriano Museo de Arte Contemporaneo Espanol, Valladolid
Pilar and Joan Miro Foundation of Mallorca, Palma
Prado Museum, Madrid
Thyssen-Bornemisza Museum, Madrid
Valencian Institute of Modern Art, Valencia
Kuchnia Hiszpańska
Kuchnia hiszpańska jest szalenie zróżnicowana. Każdy region kraju ma swoje specjały i inną tradycje kulinarną. Jest jednak kilka cech wspólnych łączących wszystkie regionalne kuchnie – to duża popularność oliwy z oliwek, czosnku, chleba i obowiązkowego przy każdym daniu wina. Oliwa z oliwek jest szczególnie popularna na południu kraju w rejonie Andaluzji i Giblartaru, gdzie stosuje się ja do wszystkich potraw, w tym tak rozpowszechnionych tu dań smażonych. Czym dalej na północ, aż po Katalonię na wschodzie i Galicję na północnym zachodzie coraz mniej widać dań smażonych a coraz więcej pieczonych, a po drodze – w rejonie Madrytu najpopularniejsze jest z kolei duszenie. W rejonach północnych używa się co prawda oliwy z oliwek, ale nie do smażenia, jeżeli już przygotowuje się coś smażonego to używa się do tego celu smalcu – podobnie jak w południowej Francji.
Ciężko określić podstawowe produkty używane w hiszpańskich kuchniach. Jada się tu wszystko – duże ilości różnego gatunku mięs, warzyw, potraw mącznych i oczywiście ryb i owoców morza. Półwysep Iberyjski jest otoczony wodą (Morzem Śródziemnym od południa i Oceanem Atlantyckim z Zatoką Biskajską od zachodu i północy) dlatego nie dziwi taka popularność owoców morza. Używa się ich do jednej z najbardziej znanych potraw kuchni hiszpańskiej – paelli. Innymi na wskroś hiszpańskimi daniami znanymi na całym świecie są tortilla i gazpacho (pomidorowo, paprykowo, czosnkowy chłodnik).
Nikt w Hiszpanii nie wyobraża sobie posiłku bez wina. Wina, przeważnie czerwone pije się do wszystkiego, a obiad bez wina byłby czymś bardzo dziwnym. Wina występują na stołach w różnej postaci – zalewa się nimi pocięte owoce, podaje z lemoniadą lub rozcieńcza wodą, jednak są wszechobecne i po prostu obowiązkowe.
Sherry
Sherry to alkoholizowane wino z Andaluzji (Jerez de la Frontera) na południu Hiszpanii. Po okresie dojrzewania wina ?wzmacnia? się je poprzez dolanie brandy. Występują różne gatunki tego trunku od wytrawnych, żółtych o zawartości alkoholu około 15 – 17%, poprzez nieco mocniejsze (18 – 20 %) o barwie bursztynu aż do najmocniejszych (około 25 %) słodkich i ciemnobrązowych.
Brandy
Brandy szczególnie lubiane w Hiszpanii, jest produkowane w tych wszystkich państwach, w których jest bogata tradycja wyrobu win. Trunek ten jest, bowiem winiakiem, destylowanym zazwyczaj z lekkiego białego wina. Nazwa Brandy wzięła się od holenderskiego brandewijn, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza palone wino. Hiszpańskie Brandy charakteryzują się delikatnym, słodkim smakiem. Do najlepszych gatunków zalicza się: Soberano Gonzalez, Byass Berez, Gran Reserva i Torres. Najbardziej znaną brandy jest Włoska Stocks.
Awokado
Jest to owoc, który pochodzi nie tylko z Hiszpanii, ale również z państw Ameryki Środkowej i Ameryki Południowej, Stanów Zjednoczonych, państw Afrykańskich, Izraela oraz Meksyku. Owoc ten ma kształt gruszki, skórka tego owocu ma kolor jasno lub ciemnozielony, może być gładka i świecąca lub porowata. Miąższ jest koloru zielonego w środku żółto-białawy. Pestka tego owocu jest niejadalna. Awokado jest bardzo zdrowe, posiada dużo witaminy C.
Cherimoya
Owoc ten pochodzi nie tylko z Hiszpanii, ale również z Peru, Boliwii, Meksyku, Indii, Cejlonu, Brazylii. Spotkamy go także w Izraelu. Owoc ten ma wielkość pięści a jego kształt często jest kojarzony z sercem. Skórka tego owocu jest miękka oraz porowata z łuseczkowatą strukturą. Miąższ tego owocu posiada czarne niejadalne pestki. Cherimoya ma bardzo ciekawy słodki smak, który możn porównać z truskawkami. Owoc ten jest bardzo zdrowy, zawiera witaminę C, wapń i fosfor.
Konsulaty RP na terenie Hiszpanii:
Wydział Konsularny Ambasady w Madrycie
adres j.w.
tel. (+34) 91-373 60 49 , 913769542, 913769544
fax. (+34) 91 373 66 24
e-mail: consmad@polonia.es
www: www.polonia.es
Konsulat RP w Barcelonie
Avda. Diagonal, 593-595
08014 Barcelona
tel. (+34) 93 322 72 34
fax. (+34) 933 322 29 07
e-mail: polonia@kgbarcelona.org
www.kgbarcelona.org
Konsulat RP w Murcji
Konsul Honorowy, Jorge Matias Zieleniewski Redziejowski (jęz.: polski, hiszpański)
c/Las Norias 1-2 B, 30009 Murcia, Hiszpania
tel./fax: (00-349-68) 29-89-41
e-mail: konsulatRPmurcia@ono.com
Konsulat RP w Palma de Majorka
Konsul Honorowy, Sylwia Riera (jęz.: hiszpański, angielski)
C/Bartomeu Sureda i Misserol, 4A 1
07011 Palma de Mallorca – Baleares, Hiszpania
tel.: (00-349-71) 60-64-55
fax: (00-349-71) 60-94-55
e-mail: riera@nueva-europa.com
Konsulat RP w Walencji
Konsul Honorowy, Ramón Sentis Duran (jęz. hiszpański)
Avda. De Las Cortes Valencianas, 31-5-2a, 46014 Valencia, Hiszpania
tel.: (00-34-96) 358-00-02
fax: (00-34-96) 358-01-68
e-mail: consulpolvalencia@ono.com
Konsulat RP w Vigo (Pontevedra)
Ctra.Colegio Universitario,16
36-310 Vigo (Pontevedra)
tel.: (00-34-98) 646-93-01
fax: (00-34-98) 649-92-69
e-mail: jvieites@anfaco.es
Po więcej informacji zapraszamy na stronę: http://www.odyssei.com/
Źródło: http://www.odyssei.com/